Wist je dat…


1. Camp Nou letterlijk ‘Nieuw Veld’ betekent?

Voordat dit stadion in 1957 werd geopend, voetbalde de club in het vele malen kleinere voetbalstadion Camp de les Corts (Veld van Les Corts, een wijk in Barcelona) vlak bij de huidige locatie. De officiële naam van het nieuwe stadion was ‘Estadi del FC Barcelona’, maar in de volksmond werd het al snel ‘Camp Nou’ genoemd. Pas in 2001 werd deze naam officieel. Hiervoor werden de leden geraadpleegd.
 
camp nou barcelona barça
   Image by Jonathan Vitela


2. het huidige aantal plaatsen in het stadion lager is dan in de jaren tachtig?

Bij de opening telde Camp Nou 93.053 zitplaatsen. Vanwege het Wereldkampioenschap voetbal dat in 1982 in Spanje plaatsvond werden de tribunes van Camp Nou uitgebreid. Er konden toen meer dan 115.000 mensen terecht. Twaalf jaar later werd het aantal plekken teruggebracht tot 99.354, de staanplaatsen helemaal bovenin verdwenen en hier werden zitplaatsen van gemaakt. Dit werd onder meer gedaan vanwege veiligheidsredenen. Het stadion is het grootste van Europa.


3. de fans van FC Barcelona ‘culés’ worden genoemd en dat dit letterlijk ‘achterwerken’ betekent?

Tussen 1909 en 1922 voetbalde de club in een klein stadion in de stad, waar plek was voor 6.000 fans. Bij belangrijke wedstrijden zat het stadion snel vol en dat leidde ertoe dat supporters een plekje zochten op de muur die het veld omringde. Van buitenaf hadden voorbijgangers goed zicht op hun zitvlakken en dat leidde tot de bijnaam ‘culés’, afgeleid van het Catalaans ‘cul’ (‘kont’).
 
camp nou barcelona culés


4. er een plan klaarligt voor een grootschalige renovatie van Camp Nou?

In 2007 werd het nieuwe ontwerp onthuld. De prestigieuze Britse architect Norman Foster kreeg het project toegewezen. Hij liet zich inspireren door Barcelona’s modernistische bouwmeester Antoni Gaudí, de kleuren van de club en de Catalaanse vlag. De verbouwing gaat een slordige 300 miljoen euro kosten.
 
camp nou barcelona


5. onder meer Jon Bon Jovi, Michael Jackson, Tina Turner, Pink Floyd, Bruce Springsteen, Sting, Tracy Chapman, U2, Frank Sinatra, Julio Iglesias en Pavarotti op het veld stonden?

Al deze grote artiesten hebben opgetreden in Camp Nou. En het stadion was zelfs het toneel van een mis die werd gehouden door de toenmalige paus Johannes Paulus II op 17 november 1982. Meer dan 120.000 mensen waren daarbij aanwezig.


6. de clubkleuren van Barça, die ook gebruikt zijn voor de zitjes in Camp Nou, aan FC Basel ontleend zijn?

De oprichter van FC Barcelona, Joan Gamper, was geboren in Zwitserland en om professionele redenen naar Barcelona gekomen. In Zwitserland had hij gevoetbald voor FC Basel. Gamper besloot om de kleuren van zijn thuisclub over te nemen voor zijn nieuwe club. Zo komt het dat zowel FC Basel als FC Barcelona voetballen in het blauw en granaatrood.


MEER TIPS NODIG OVER BARCELONA?

Volg ons op Facebook voor onze Barcelona tips over bezienswaardigheden, restaurants en tapas bars; de beste Barcelona foto’s en video’s; en nog veel meer