7 fietstips van een Vlaamse gids in Barcelona

 


1. Plan je fietsroute vooraf

De grote Eixample wijk, met zijn brede rechte lanen à la New York, kent veel autoverkeer. Niet alle straten beschikken er over fietspaden. In Eixample mag je niet op de voetpaden met de fiets en op straat is het ronduit gevaarlijk.
 
Wil je er fietsen, om bijvoorbeeld de Sagrada Familia of de huizen van Antoni Gaudi (Casa Batllo en La Pedrera) te bezoeken, bereid dan vooraf goed je fietsroute voor. Print onze route af of werk zelf je eigen fietsroute uit met dit handige interactieve kaartje waarop alle fietspaden in Barcelona staan aangegeven (groene lijnen op de kaart).


2. Verkeersregels gelden voor fietsers (en boetes ook!)

Fietsers moeten op de fietspaden rijden, en wanneer er geen fietspaden zijn, op de weg. Je mag op het trottoir fietsen als die breder is dan 5 meter, en er minstens 3 meter ruimte overblijft voor de voetgangers.
 
Verder moet je je houden aan de algemene verkeersregels: geen rode lichten negeren, geen eenrichtingsstraten inrijden enz. De boetes kunnen hoog oplopen, want in Spanje wordt geen onderscheid gemaakt tussen een overtreding begaan met de fiets of met de auto: de boetes zijn hetzelfde!
 
Fiets ook niet met een koptelefoon op (boete 191 euro) en kinderen onder de 16 jaar moeten een helm dragen (boete 200 euro)


3. Vergeet de bel, zeg ‘bon dia’

De fietsbel gebruiken heeft meestal weinig effect, in de verkeersvrije straatjes van de oude stad blijven voetgangers gewoon in het midden van de weg lopen. Eerder dan te bellen, zeg gewoon ‘bon dia’ (goedendag in het Catalaans). Je krijgt meteen een vriendelijk lach van de locals en ze gaan opzij. Werkt echt heel goed!


4. Met de fiets in de tapas bar

Bij een gehuurde fiets krijg je meestal een slot mee. Sluit je fiets altijd wanneer je hem achterlaat, bij voorkeur op een fietsparking. Het is verboden om fietsen in Barcelona vast te maken aan bomen, banken, vuilbakken en ander straatmeubilair.
 
In sommige bars en restaurants in Barcelona mag je je fiets binnen zetten. De website Fixedlover heeft alle adresjes samengebracht waar ook jouw fiets welkom is (met handig google kaartje!).


5. Oppassen voor taxi’s

De geel-zwarte taxi’s die het straatbeeld van Barcelona kleuren, zijn een gevaar voor fietsers. Pas op voor stoppende taxi’s die 4 pinkers aanzetten. De passagiers zitten ongeduldig te wachten om zonder achterom te kijken de deuren open te slaan.
 
Let dus goed op en houd ook afstand van geparkeerde auto’s, al betekent dat misschien dat je een beetje meer de straat op moet.
 
fietsen in barcelona


6. Fiets meenemen op de metro?

Uitgeput? De weg kwijt? Geen nood, je mag met je fiets de metro op. Fietsers zijn welkom tijdens het weekend en op feestdagen, en elke dag in juli en augustus. Op weekdagen tijdens de rest van het jaar is de fiets niet toegelaten tijdens de spitsuren (tussen 7 uur en 9u30 uur en tussen 17 uur en 20u30″).


7. Vergeet de zonnecrème niet

Door de zachte zeebries merk je het niet, maar je verbrandt snel in de Barcelonese zon. Neem je voorzorgen als je er na de fietstocht niet wil uitzien als een rode gamba van Palamos. Smeer je in met zonnecrème (minstens gezicht, nek en armen) en doe een petje op. Neem een flesje water mee of stop regelmatig voor een drankje.

Volg ons op Facebook

 

 

Onze tours in Barcelona

 

Barcelona Fietstours

fietsen in barcelona vlaamse gids

 

Barcelona Tapas en Wijn Tours

barcelona wijntour tapas tour

 

Barcelona Catalonië Trip Planning

barcelona catalonie groepsreis incentive