Er zijn zoveel unieke dingen om te doen in Barcelona. Wij stellen 5 activiteiten ‘off the beaten path’ voor die je niet in de reisgidsen zal vinden en zelfs bij sommige locals niet bekend zijn.


1. DE DAG BEGINNEN MET EEN ESMORZAR DE FORQUILLA

Vergeet de gesofisticeerde brunch met croissants, zalm en champagne en probeer een authentiek Catalaans ontbijt, de “esmorzar de forquilla” (“ontbijt dat moet gegeten worden met een vork”). Traditioneel was dit het ontbijt van de boeren, maar het is tegelijk de ideale voorbereiding voor een lange dag sightseeing.
 
Typische gerechten zijn de botifarra amb mongetes (worst met witte bonen), cap i pota (gestoofde kalfskop met ingewanden) of bacallà a la llauna (bakkeljauw in de oven). Ze worden opgediend met pà amb tomàquet (brood met tomaat, olijfolie en zout) en Gandesa wijn.
 
Voor ons vork-ontbijt gaan we graag naar Can Vilaró, Cal Boter of Pinotxo; authentieke restaurants die heerlijke huisgemaakt maaltijden serveren.
 

  • Can Vilaró, Carrer del Comte Borrell 61, Barcelona (metro L2 Sant Antoni)
  • Cal Boter, Carrer de Tordera 62, Barcelona (metro L4 Joanic), restaurantcalboter.com
  • Pinotxo Bar, Mercat de la Boqueria, La Rambla 91, Barcelona (metro L3 Liceu), pinotxobar.com


 
dingen om te doen in barcelona ontbijt can vilaroontbijten in Barcelona Can VilaroOntbijt met butifarra amb mongetes en cap i pota in Can Vilaró


2. WANDELEN OP DE CARRETERA DE LES AIGÜES

De spectaculairste wandeling die je in Barcelona kan maken, is zonder twijfel op de Carretera de les Aigües. Het eenvoudige, vlakke pad biedt fantastische uitzichten over de stad en de zee. Vreemd genoeg laten de meeste bezoekers het links liggen. Dat is een vergissing: de combinatie van natuur en vergezichten is werkelijk adembenemend.
 
De Carretera de les Aigües is makkelijk te bereiken per taxi (je betaalt ongeveer 16 euro vanuit het stadscentrum) of bus (neem bus 196 naar Plaza del Doctor Andreu en vanaf daar nog 5 minuutjes te voet).
 
dingen om te doen in Barcelona carretera de les aigues Barcelona


3. CAVA DRINKEN OP EEN DAKTERRAS

Veel luxehotels in Barcelona beschikken over een schitterend dakterras. Je komt er terecht in een intieme oase van plezier, luxe en stijl ver weg van het hectiek van de stad.
 
Vaak zijn ze niet zichtbaar vanop de straat en tot voor kort waren ze voorbehouden aan de hotelgasten. Maar dat is aan het veranderen: meer en meer hotels openen hun terrassen voor het publiek. Dus ga er eens langs als je wil relaxen met een lekker glaasje cava terwijl je geniet van mooie uitzichten over Barcelona.
 
De terrassen zijn geopend van mei tot september. In het stadscentrum zijn onze favorieten Barceló Raval (glas cava = 5 euro), Hotel 1898 La Isabella (cava = 6 euro) and Mandarin Oriental (cava = 12 euro). Voor een uitgebreide lijst van terrassen klik hier (in het Spaans).
 

  • Barceló Raval, Rambla del Raval, 17-21, Barcelona (metro L3 Liceu), barcelo.com
  • Hotel 1898, La Rambla, 109, Barcelona (metro L3 Liceu), hotel1898.com
  • Mandarin Oriental, Passeig de Gràcia, 38-40, Barcelona (metro L3 Passeig de Gracia),mandarinoriental.com


 
dingen om te doen in Barcelona hotel terrace Mandarin Het luxueuze terras van Hotel Mandarin in Barcelona


4. MENSELIJKE TORENS BOUWEN

Castells (menselijke torens) zijn een authentieke Catalaanse traditie die dateert van de 18de eeuw. De castellers bouwen torens die tot 10 menselijke verdiepingen kunnen tellen, met helemaal op de top een klein kind. Helaas voeren zij hun kunstjes enkel op tijdens (grote) festivals.
 
Maar wat weinig mensen weten is dat je (gratis) de repetities kan bijwonen die meestal 2 keer per week plaatsvinden. Even spectaculair als een ‘echte’ voorstelling, of zelfs nog spectaculairder, want hier mag je zelf deelnemen aan de bouw van de toren. Enkel voor de dapperen!
 


 
things to do in barcelona human towersdingen om te doen in Barcelona menselijke torens De castellers van Vila de Gràcia aan het werk


5. ZEILUITSTAPJE OP DE MIDDELLANDSE ZEE

Zin om te genieten van Barcelona vanop een zeilboot? Dat kan op de catamaran van Orsom Sails. De dagelijkse cruises van 90 minuten zijn de ideale manier om te genieten van zon, zee en mooie uitzichten over de skyline en stranden van Barcelona. Aan boord kan je bovendien een glaasje cava drinken met leuke (live) muziek op de achtergrond. Een spannende en tegelijk ontspannende belevenis.
 
De tochten vertrekken onderaan de Ramblas, vlak tegenover het standbeeld van Columbus. Het zeilseizoen duurt van mei tot september. Prijzen vanaf 15,50 euro.
 


 
dingen om te doen in Barcelona zeilen


MEER TIPS NODIG OVER BARCELONA?

Volg ons op Facebook voor onze Barcelona tips over bezienswaardigheden, restaurants en tapas bars; de beste Barcelona foto’s en video’s; en nog veel meer