Je hebt je vliegticket geboekt en bent op zoek naar een leuk hotel of appartement. Natuurlijk is ook de ligging belangrijk, want je wil niet te lang onderweg zijn naar de highlights of het strand en in de buurt ook wel een beetje gezellig op het terras kunnen zitten of een lekker hapje eten. Welke wijken zijn het meest geschikt om te verblijven in Barcelona? Wij helpen je op weg.


1. CENTRUM

In het hart van de stad verblijven kan handig zijn: de verbindingen zijn goed, veel bezienswaardigheden en het strand liggen om de hoek en genoeg gezellige restaurants en barretjes. Favoriet is met stip El Born, vanwege de ontspannen sfeer, de goede eetadresjes, designerboetieks en stadspark La Ciutadella.
 
Voor een meer boheemse omgeving kies je voor immigrantenwijk El Raval (let op: sommige straten in deze wijk maken een groezelige indruk). De gotische buurt is prachtig met z’n rijke historie en middeleeuwse straten, maar ook het altijd bedrijvige brandpunt van de toeristische stad.
 
Barcelona wijken El Born
  El Born (image by Jorge Franganillo)


2. LA BARCELONETA

Met name in de zinderende zomermaanden geliefd bij stedentrippers vanwege de ligging aan het strand. In deze wijk kom je veel appartementenverhuur tegen in alle prijsklassen. Het afgelopen seizoen liepen de spanningen in La Barceloneta behoorlijk op: bewoners hadden genoeg van de overlast van veelal feestende toeristen. Houd daar inderdaad rekening mee, met name in juli en augustus. Buiten het hoogseizoen valt het mee.
 
Andere voordelen behalve het strand: de vele authentieke tapas- en visrestaurants en de unieke couleur locale van deze voormalige visserswijk.
 
TIP: wil je bij het strand verblijven, maar ook van je rust genieten, wijk dan uit naar de rustigere buurt Poblenou.
 
wijken Barcelona Barceloneta
  Image by oh-barcelona.com


3. EIXAMPLE

De bakermat van het Catalaans modernisme. Dit district, vanuit de lucht herkenbaar aan de ‘vierkantjes’, is met 300.000 inwoners het grootste van heel Barcelona. Hier vind je de pareltjes van Gaudí en andere bouwmeesters die van Barcelona één groot openluchtmuseum maakten, talloze trendy restaurants en het sjieke winkelgebied rond Passeig de Gràcia en de Rambla de Catalunya. Eixample is de perfecte plek om kennis te maken met de voor Barcelona zo typerende fincas (panden). Houd rekening met de omvang van de wijk (bijvoorbeeld als je hotel zich net aan de rand bevindt) en de verkeersdrukte.
 
wijken in Barcelona Eixample
  Image by oh-barcelona.com


4. GRACIA

De gezellige barrio Gràcia staat niet bekend om grote bezienswaardigheden (alleen Park Güell ligt aan de rand van deze buurt) en is dus ideaal voor wie tussen de locals wil verblijven. Met de metro zit je zo in het centrum en wie van wandelen houdt, loopt er ongeveer een halfuurtje over. Het strand is iets verder.
 
Gràcia kenmerkt zich door de gemoedelijke en dorpse sfeer en de vele pleinen bezaaid met terrasjes. Let op: vanaf 15 augustus is het er feest en staat de buurt een week lang op z’n kop. Als je op een goede nachtrust gesteld bent, kun je er gedurende die periode beter niet verblijven, maar als je van een feestje houdt, is dit the place to be.
 
Barcelona wijken Gracia
  Image by oh-barcelona.com


MEER TIPS NODIG OVER BARCELONA?

Volg ons op Facebook voor onze Barcelona tips over bezienswaardigheden, restaurants en tapas bars; de beste Barcelona foto’s en video’s; en nog veel meer